گـزیده اخبــار
خانه » اجتماعی » اندیشه های سیدافغان وبرافراشتن مجسمه اش درپارک آزادی قاهره!
اندیشه های سیدافغان وبرافراشتن  مجسمه اش درپارک آزادی قاهره!

اندیشه های سیدافغان وبرافراشتن مجسمه اش درپارک آزادی قاهره!

یادداشت نواندیشی : چنانچه اگاهی دارید نواندیشی تربیون همه ازاد اندیشان و عدالت طلبانی  است که طی چندین قرن مبارزه و عصیان مخالف هرگونه استبداد ، نا برابری و ستم بوده ایم و در این راستا و چنین زمینه ها با هیچ قدرتی و هیچ قلدری تعارف ویژه ای نداریم .اما وقتی طول وعرض اندیشه ها ی از دانشمندان و فلاسفه و رسالت مندان را با قاشق های نسب و نژاد و زبان اندازه گیری میکنند طبیعی است که خاموش نه نشسته و با حرمت به افکار مخالفان و دیگر اندیشان که با فکر ونظر ما انطباق ندارند می پرسیم که عزیزان روشنفکرو ناسیونالیست و …..شما را مخاطب قرار میدهیم و از شما می پرسیم  که  با این مفاخر تاریخی جامعه و فرهنگ مان چه نسبت فکری دارید ؟

و آیا اصولأ از محدوده های فرقه ای ، قومی ، زبانی و دهها غریزه دیگری بیرون آمده اید .؟ و آیا باور دارید که جهان امروزی را که ما در آن به سرمیبریم و یا هم از طبیعت و انسانی که درآن زندگی میکنند شناخت علمی و گفتمانی که پایه ای اصلی یک تمدن و یک ملت  را تشکیل میدهند داشته اید ؟ دور نه میرویم اعلامیه ای که جناب حامد کرزی سابق رئیس حکومت افغانستان همین دو سه روز قبل به مناسبت “نه ساخت ” که درمتن اعلامیه ای با لفظ ” ساخت ” یادآوری شده است  بلکه نصب مجسمه ای علامه سید جمال الدین افغان در پارک آزادی قاهره منتشر شده هیچگونه ارتباط معنوی و سیاسی میان افکار سید جمال الدین بزرگ و آقای حامد کرزی حقیر به مشاهده نه میرسد .

البته به دلیل استفاده ابزاری و حتی فاشستی حامد خان کرزی و اذنابش ازپسوند  افغان بودن علامه بزرگ سید جمال الدین افغانی اینگونه اعلامیه ها را از ستیژقدرت نازل و صادر می فرمایند . ایضأ اگر معیار ما وهمه رسالت داران این عصر اشتراکات فکری بوده باشند سردمداران نظام حاکم بر افغانستان که درکسوت  حکومت وحدت ملی افغانستان و بصورت گنگستری درقالب یک  باند فاشیست با نگاه ظالمانه قومی در مقر زعامت یا همان قلعه تاریخی  ارگ نشانده شده اند به شمول مغز متفکر آن اشرف خان غلزائی احمد زائی با افکار و اندیشه های قافله سالار بزرگ آزادی و استقلال سید جمال الدین افغان اندکترین شباهتی ندارند .

هرچند جناب آقای فضل الرحمن فاضل نویسنده کتاب سیدجمال الدین افغان بیدارگرعصر که درعین حال مأمور است و معذور از تلاشهای سفارت افغانستان در قاهره یا دآوری نموده است و بصورت گلایه در  یادداشت تذکرگونه اش نیز این حقیقت را تلویحآ بیان داشته است که گویا این مجسمه در باغ آزادی قاهره برپا شده است نه در میدان التحریر ! خدمت جناب فاضل گرامی باید به عرض رساند که تصور نه کنید آنها این تفاؤت را نه میدانند بلکه قصدأ نه می خواهند بدانند تا با دل جمع به  هدف شیطانی ای که از این تشابه اسمی باید  به آن نائل آیند بر سند .

 اما مهمتر ازآن این مجسمه زمانی و درحالی  در پارک آزادی نصب میگردد که زمام قدرت در کشور مصر نیز در دست یک کودتا چی بدنام زمانه جنرال السیسی افتاده است .وهرگونه تلاشها برای آزادی و عدالت با زور تفنگ در همدستی و توجیه شرعی با الازهر بزرگترین مرکز جهان اسلام سرکوب می سازند 

____

بروز دوشنبه ششم آگست سال جاری  به مناسبت گرامیداشت ازنخستین سالگرد ورود علامه سید جمال الدین افغانی به مصر مجسمه ای از علامه  سید جمال الدین افغان از سوی فضل الرحمن فاضل سفیر حکومت وحدت ملی افغانستان  در پارک آزادی قاهره گذاشته شد.

سید جمال الدین افغان سال ۱۸۳۸ میلادی در روستای اسعد آباد ولایت کنر افغانستان دیده به جهان گشود. در پنج سالگی برای فراگیری علوم به کابل رفت و در ۱۸ سالگی برای ادامۀ تحصیل به ایران، عراق و مصر رفت.پس از پایان تحصیلاتش  برای تحقیق و کاوشگری به هند، عربستان سعودی، اردن، سوریه، ترکیه، انگلستان، فرانسه، ایران و روسیه سفر کرد و سپس به افغانستان برگشته به برنامه های اصلاح گراناه اش   پرداخت.

در این گردهمآیی آقای خالد ثروت معاون وزیر امور خارجه جمهوری عربی مصر در امور آسیا، جناب محترم جنرال هشام خشبه رییس نواحی غرب پایتخت، آقای سفیر عبد الفتاح الزینی، رییس انجمن دوستی مصر و افغانستان، مهاب نصر و ماجد عبد الرحمن سفیران پیشین مصر در کابلو هئیت اعزامی کابل اشتراک ورزیده بودند.مراسم رسمی با نواختن سرودهای ملی کشور های افغانستان و مصر و سخنرانی آقای فضل الرحمن فاضل سفیر دولت وحدت ملی  افغانستان آغاز یافت .هرچند این خبر از سوی مطبوعات کابل و صدای امریکا طوری منتشر شده بود که گویا این مجسمه به تقاضای  دولت مصر درآنکشور به هزینه وزارت اطلاعات وفرهنگ افغانستان صورت گرفته است و کار ساختمان آن نیز زیر نظارت وزارت اطلاعات و فرهنگ به پیش رفته است اما این گونه اظهارات از سوی فضل الرحمن فاضل نویسنده کتاب سید جمال الدین الحسینی الافغانی بیدار گر عصر و در عین حال سفیرحکومت وحدت ملی افغانستان در قاهره بکلی تکذیب شده و دریادداشتی نوشته است که :

حاشیه ای به خبر نشر شدهء صدای امریکا در بخش های پشتو ودری آن :

۱- مجسمه سید جمال الدین در باغ آزادی قاهره بر پا شده است ، نه در میدان تحریر ، فاصله میان دو محل ۲۶۰۰ متر است. ۲- روز برپایی دوشنبه بود، نه سه شنبه. تاریخ ۶ اگست بود نه ۷ اگست.

 ۳- حکومت مصر هر گز این تقاضا را از کشورهای اسلامی ننموده است تا مجسمه های شخصیت های مشهور خویش را در آن دیار برپا دارند، ورنه کشورهای زیادی پیشگام می شدند.

۴- این کار توسط مجسمه سازان نه بلکه یک مجسمه ساز که اسمش پروفیسور دکتور شحاته عبد الرحیم است ، ساخته شده است و جلالتمآب صلاح الدین ربانی وزیر امور خارجه افغانستان، برای مجسمه ساز موصوف، ضمن سلام و سپاس یک عدد جام لاجوردین نیز فرستاده بود که به موصوف تسلیم داده شد.

۵- سفیر افغانستان در قاهره روز پنج شنبه ۳ نوامبر ۲۰۱۶ م طی ملاقات رسمی با مهندس عاطف عبد الحمید والی قاهره، از نامبرده تقاضا کرده تا اجازه دهد تندیس سیدجمال الدین افغانی در باغ آزادی قاهره برپا گردد، والی قاهره اجازه داد و طی مراحل آن در ادارات مربوط مصر صورت گرفت و برای مسایل مالی آن ، سفیر به کابل سفر کرد و با معین سیاسی وزارت امور خارجه ومعین اداری وزارت امور خارجه نیز در مورد صحبت کرد و موافقت ایشان نیز اخذ گردید ووزارت اطلاعات و فرهنگ بعد از نهایی شدن موضوع در جریان قرار گرفت و جلالتمآب دکتور محمد اشرف غنی مبلغ معادل ۱۵ هزار دالر امریکایی را برای ساخت آن منظور کرد . خبر ملاقات سفیر افغانستان با والی قاهره در نوامبر ۲۰۱۶ و موضوع صحبت در روزنامه پرتیراژ “الاهرام” بازتاب یافت.

۶- عروه الوثقی که نام کامل و دقیق آن ” العروه الوثقی لا انفصام لها” است، در پاریسنشر شده است ، نه در قاهره.وموضوع ” شمس النهار” هم باشد به وقت مناسب دیگر!!!

شگفت انگیز ترین اعلامیه ای که به دلیل فقدان زره ای از اندیشه های آزادی بخش و ضد استبداد ی و ضد خرافات زنده یاد سید جمال الدین افغان در وجود حامد خان کرزی بوده است که به مناسبت برپائی این مجسمه در پارک آزادی قاهره صادر گردیده است .

2 نظر

  1. خواجه محمد نعیم قادری

    با عرض سلام و ادب.
    در رابطه با نصب تندیس سید جمال مرحوم عرض کنم که هر چه بود. کار ارزنده شده است . اما نظر من در مورد تحریف نام سید است. که من علی رغم مطالعات زیاد چیز در مورد افغان بودن سید پیدا نتوانستم در تمام آثار و نوشته های جناب سید آن چه که به عنوان امضاء یا نام آن بزرگوار به کار رفته است . این است : ( سید جمال الدین حسین) نه افغانی یا افغان . این برچسب های دروغین و دور از واقعیت را باید از نام بزرگان این سرزمین زدود. نه باید غبار فرهنگ منحط قبیله بر چهره مدینه بینشیند و آن را مخدوش و مجعول سازد. من در تمام نوشته های خود از سید مرحوم به عنوان سید جمالدین حسینی نام برده ام. نه افغان . اگر ما افغان را منسوب به افغانستان بدانیم. در زمانی که سید در کابل زیست و زندگی داشت. هنوز این کشور از ایران و خراسان به افغانستان تغییر نام نه داده بود. بنابراین چنین برچسب های غیر واقعی نه تنها به باروری تاریخ سیاسی و فرهنگی این سرزمین کمک نه می کند بلکه دیگر جعلیات قبیله سالاران را نیز زیر سوال می برد. امید ورام همه آنانی که دل در گرو حقیقت و واقعیت دارند. حقایق و واقعیت های جامعه را انکار نه کنند. در مورد زادگاه سید نیز پرسش های مطرح است. که تا هنوز به صورت دقیق ثابت نه شده است که سید از کابل بوده یا از کنر؟ امیدورام درین مورد تحقیقات و پژوهش های صورت گیرد تا ذهن نسل جوان مغشوش و تاریخ مخدوش نه گردد. با حرمت بی پایان

    • دوست وبرادرعزیزجناب آقای خواجه محمد نعیم قادری با سلام و سپاس از اینکه شما دوست گرامی هنوزهم درعصری که به قول دانشمندی بد در کنار خوب ، بی شعوری در کنار شعور و حمق در کنار نبوغ عرضه میشوند آنچه را که در شهری پر از کرشمه کنونی ضیاع وقت پنداشته میشود تربیون نواندیشی را مرور می فرمائید . اما بعد : چنانچه دانشمندی درجایی میفرمایند هرگاه آنانی که برای ترسیم خط وخطوط زندگی آئنده نسل بشر ابزارفکری و عقیدتی نداشته اند به راستی و یا هم به غلط عملکردهای خود را با افکار و اندیشه های از گذشته گان و بزرگانی چسپ میزنند که میان عمل و اندیشه این آقایون و آنانی که در مقطعی از تاریخ گذشته و در جغرافیای جداگانه به عنوان بزرگان اندیشه و عمل ظهور کرده اند و درهمان مقطعی از تاریخ و جغرافیا دارای رسالت و مأموریتی بودند فاصله ای به اندازه خلیجی به مشاهده میرسد . شاید دلیل این تناقض و پارادُکس در این امر نهفته باشد که عملیه ترقی وپیشرفت انسان و جامعه درتاریخ بشردرابعاد تاریخی و جامعه شناسانه به تصاعد ریاضی و در حوزه فزیک وتکنولوژی به تصاعد هندسی در حرکت است لهذا کاملآ طبیعی است که انسانی که بیشتر تابع تصاعد ی میباشد نه میتواند برای یک نهاد ناشناخته قبل از اینکه سرشت ،هویت ، مشخصات وجوهر و خواسته هایش معلوم وشناخته شود ، مکتب وراه وروش و ایدئولوژیی برای زندگی وی تعیین نمود ، از سوی دیگر سیدجمال الدین افغانی به قول مولانای بزرگ که فرموده بود ای برادر تو همان اندیشه‏ای ! ما بقی تو استخوان و ریشه‏ای‏ به عنوان یکی از رسالت داران اندیشه دینی اسلامی با قرئت جهان شمول انسانی از قبیله ای و درزمانی برخاست که انسان متعلق به آن جامعه بویژه در میان قبیله ای که در کوهستان های کنر امروزی قرارداشت از ابتدائی ترین حقوق شهروندی محروم بود . ما باورکامل داریم که برای دریافت درست و دقیق یا درک تحقیقاتی و پژوهشی افکار واندیشه های سیدجمال الدین افغانی نه به دلیل اینکه گویا وی از لحاظ مناسبات نَسَبی که تنها یک تعرفه هویت است با سرزمین افغانستان کنونی یا همان خراسان و آریانای کهن تعلق دارد از رجال برجسته تاریخ کشور ما به حساب می آید !! هرگز نه ! بلکه به دلیل همان اندیشه و افکاری که ماهیتأ جهان و انسان حتی هستی و آفرینش کائنات را احتوا میکرد برای همه انسان ها ودر هرکجای از زمین که زندگی میکنند صاحب مقام و منزلتی است . آثار فلسفی و تاریخی ای نیز که ازسید جمال الدین حسینی اسدآبادی الافغانی به جامانده است انسان را با تمامی نیازهای فطری و محیط زیستی مورد مطالعه قرار داده است ،اینجاست که در تمامی آثار فلسفی سید جمال شناخت انسان به عنوان یک موجود آزاد و خداگونه مضمون اصلی اندیشه ها و افکار ش را تشکیل میدهد . خلاصه اینکه وی در شرائطی و درعصری زندگی میکرد که سرزمین افغانستان آنروز توسط خوانین و زورمندان اداره میشد و در آن شرائط بود که اکثریتی از علما و دانشمندان متعلق با قبائل پشتون وقتی مطالبی را بیان می کردند و می نوشتند به دلیل گسترش زبان و ادبیات فارسی که بیشتر از شرق یعنی هند قدیم به افغانستان آنروز سرا زیر میگردید وقتی علمای دین آنرا فرا می گرفتند به جایی دیگر زبانها با فارسی و یاهم عربی در حوزه رسمی آثاری را می آفریدند که بدین شکل رسمأ فارسی زبان دفتر شده بود و این شیوه درزندگی بسیاری از رجال و شخصیت های حقوقی و حقیقی من جمله علامه بزرگواری چون سید جمال الدین افغانی به وضاحت به مشاهده میرسد و نباید عدم دسترسی وی به زبان ادبی پشتو که آخیرأ آثاری زیادی را به این زبان منتشر ساخته اند موجب تضعیف جایگاه علمی اش که جهان شمول و انسان شمول پنداشته میشد تلقی شود . بحث قبیله و قبائل که خود دارای ریشه های عمیق فلسفی و تاریخی بوده اند ایجاب زمان و مکان طولانی را میکند که ازمحدوده این زمان و این مکان خارج است . با آنهم ازبیان نکته نظرتان جدأ سپاسگذاریم و به نمائنده گی از هیأت تحریریه تربیون نواندیشی مجددأ ابراز تشکر میکنیم .
      باعرض احترامات فائقه
      به نمائنده گی از تربیون نواندیشی

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

بالا